Apakah Perbezaan Antara Matawang Kripto, Coins Dan Token?

Mata wang kripto, koin dan token digunakan dalam infrastruktur blockchain. Bitcoin adalah koin, bukan token. Tetapi, apa yang membezakannya?

Baca lebih lanjut untuk ketahui perbezaan antara matawang kripto, coin dan token.

Sehingga Januari 2021, terdapat lebih dari 4,000 mata wang kripto yang beredar dan beratus-ratus lagi dibuat setiap hari. Pengenalan blockchain dan kemasukan penghadang rendah untuk mencipta matawang kripto telah menjadi pendorong kepada ledakan projek kripto.

Semua matawang kripto, coin dan token berinteraksi dengan blockchain dengan sedikit perbezaan antara fungsinya.

Klik di sini untuk ketahui lebih lanjut “Apa itu Blockchain?“.

Apakah definisi matawang kripto?

Matawang kripto adalah mata wang digital yang dijaga dengan selamat menggunakan kriptografi dan hanya wujud dalam rangkaian blockchain. Teknologi blockchain menjadikannya mustahil untuk dipalsukan dan digunakan secara berganda. Desentralisasi blockchain juga menjadikan mata wang bebas dari pihak berkuasa pusat dan sebarang dasar pemerintah.

Matawang kripto pertama adalah Bitcoin, yang dicadangkan oleh Satoshi Nakamoto, nama samaran yang dikatakan mewakili pencipta atau pencipta Bitcoin. Tiada yang tahu siapa sebenarnya Satoshi Nakamoto sejak ia menerbitkan kertas kerja bitcoin pada tahun 2008.

Satu-satunya tujuan Bitcoin ialah mengekalkan nilai simpanan dan  digunakan sebagai bentuk mata wang untuk tujuan jual beli. Ianya tidak disokong oleh aset lain, bank, atau bahkan pemerintah dan memperoleh nilainya berdasarkan penawaran dan permintaan (supply and demand).

Oleh kerana bitcoin adalah projek sumber terbuka (open source), banyak mata wang kripto kemudiannya dibuat atau dibentuk dari kod yang sama dan mewujudkan banyak matawang kripto yang lain seperti Litecoin, Ethereum, dan Bitcoin Cash. Mata wang kripto baru ini sering disebut ‘AltCoins’ yang bermaksud matawang kripto selain bitcoin.

Apa itu Koin dan Token?

Coin dan token adalah dibawah naungan matawang kripto kerana kedua-duanya merupakan mata wang secara teknikal dan menggunakan teknologi blockchain.

Koin

Koin umumnya merujuk kepada matawang kripto yang diterbitkan secara khusus dari rangkaian blockchain yang mengeluarkannya. Contoh duit coin adalah Bitcoin dari blockchain Bitcoin, Ether dari blockchain Ethereum, dan Litecoin dari blockchain Litecoin. Mata wang kripto ini dibina bersama-sama dengan rangkaian blockchain, sebab itulah anda akan melihat kebanyakan koin dinamakan sempena nama rangkaian blockchain.

Koin kebanyakannya mempunyai tujuan yang sama, iaitu mengekalkan nilai simpanan dan sebagai media pertukaran tanpa susut nilai. Selain kedua-duanya, mereka juga akan mempunyai kegunaannya sendiri. Sebagai contoh, Ether (ETH) digunakan untuk membiayai pelaksanaan kontrak pintar.

Koin biasanya dibina untuk memberi insentif kepada pelombong dan badan pengesahan (node ​​yang mengekalkan rangkaian blockchain) di mana mereka akan diberi ganjaran dengan koin untuk mengesahkan transaksi dalam rangkaian. Kita dapat melihat koin pada dasarnya adalah “wang tunai” dalam dunia kripto.

Klik di sini untuk ketahui lebih lanjut mengapa Ethereum mengenakan caj dalam setiap pengesahan transaksi menggunakan blockchain Ethereum.

Token

Token adalah mata wang kripto yang dibuat di atas rangkaian blockchain lain, biasanya melalui kontrak pintar. Ethereum blockchain mempunyai kontrak pintar, program pelaksanaan kendiri diatas rangkaian blockchain, yang membolehkan orang membuat matawang kripto baru, mengautomasikan transaksi, dan merekodkan parameter yang disesuaikan untuk token yang dikeluarkan.

Kontrak pintar juga mempunyai kemampuan untuk menerima, mengirim, dan menyimpan dana. Setakat ini, blockchain yang digunakan secara meluas dan mempunyai kontrak pintar adalah Ethereum dan Binance Smart Chain (BSC).

Dengan ini, kebanyakan orang mencipta pelbagai jenis matawang kripto baru bagi pelbagai tujuan yang membawa kepada kepalbagaian ekosistem dengan ribuan lagi utiliti di ruang kripto. Contoh token adalah UNI dari Uniswap, Link dari Chainlink, dan USDT dari Tether. Dengan kata lain, token adalah sesuatu selain daripada wang tunai.

(Kiri) Token yang digunakan di Uniswap ialah $ UNI. (Kanan) Token yang digunakan di Pancakeswap adalah $ CAKE.

Jenis Token yang Popular

Token mempunyai fungsi yang berbeza dalam dunia kriptoo dan ini membawa kepada kategori token yang tertentu. Berikut adalah jenis-jenis token yang popular:

Stablecoins

Token yang disatukan oleh aset rizab yang dapat dibuat dari sekumpulan aset kripto yang berlainan atau dipautkan kepada dolar AS, dalam usaha untuk menawarkan kestabilan harga kepada token tersebut. Stablecoins biasanya mencerminkan nilai harganya kepada mata wang fiat seperti dolar AS. Ini membantu pengguna dan peruncit baru untuk menggunakan kripto kerana ia dapat menangani turun naik harga.

Klik di sini untuk ketahui lebih lanjut tentang stablecoin.

Token Tadbir Urus  (governance token)

Token yang diterbitkan dari sesuatu projek yang membolehkan pemegang token menggunakannya sebagai undi yang mempengaruhi arah-tuju sesuatu projek yang dikeluarkannya. Token jenis ini membolehkan projek bergerak maju dengan sokongan masyarakat kerana setiap cadangan diperiksa dan ditentukan melalui mekanisme pengundian berasingan yang hanya membolehkan pemaju untuk meneruskan projek jika mendapat sokongan undi tertentu. 

Token Utiliti (utility token)

Token yang mempunyai fungsi yang lebih meluas daripada sekadar pertukaran. Token ini membolehkan pemegang token mengakses barangan, perkhidmatan ekosistem dan pelbagai projek daripada pengeluar. Semasa ICO, kebanyakan projek mengeluarkan token mereka sendiri untuk membiayai pembangunan projek mereka dan sebagai gantinya token tersebut dapat digunakan untuk membeli perkhidmatan dan produk daripada projek tersebut. Salah satu token utiliti yang terkemuka adalah LINK daripada ChainLink, di mana mereka mengwujudkan ekosistem oracle yang berasingan dan satu-satunya cara untuk mendapatkan  perkhidmatan mereka adalah melalui LINK.

Non-fungible tokens (NFT)

Token ini benar-benar unik. Berlainan dengan semua mata wang kripto yang lain, yang boleh ditukar ganti, NFT direka untuk tidak boleh ditukar ganti dan menyimpan nilainya sendiri berdasarkan data yang dimasukkan. Analogi paling mudah dilihat adalah karya seni.

Anda boleh menandakan karya seni dan token itu akan menjadi NFT kerana unik dan mempunyai ciri tersendiri (yang merupakan ciri karya seni) nilainya hanya berdasarkan kepada penawaran dan permintaan karya seni itu sahaja.

Selain itu, ada juga projek NFT yang terlibat dalam permainan video seperti Axie Infinity. menawarkan aset virtual seperti hartanah dan juga sumber pembiayaan untuk rancangan televisyen.

Nota Penting

  • Kedua-dua coin dan token berada di bawah naungan matawang kripto.
  • Matawang kripto adalah mata wang digital yang selamat dengan menggunakan kriptografi dan hanya wujud dalam rangkaian blockchain
  • Coins umumnya merujuk kepada matawang kripto yang terbitkan dari rangkaian blockchain yang mengeluarkannya. Contohnya Bitcoin, Litecoin
  • Token adalah matawang kripto yang diwujudkan di dalam rangkaian blockchain, biasanya melalui kontrak pintar. Contoh; UNI, LINK

Apa-apa pun, anda perlu buat kajian anda sendiri sebelum beli mana-mana matawang kripto. Risiko dalam ekosistem ini lebih tinggi berbanding aset kewangan biasa.

 

Adakah anda lebih faham perbezaan antara matawang kripto, coins dan token?  Kongsi bersama kami pendapat anda dan kongsi artikel ini.

LaburWatch merupakan media kripto khas yang dibina untuk anda. Bantu kami sediakan lebih banyak konten untuk anda dengan derma ke alamat yang tertera di bawah.

Ethereum/BSC/Polygon Network:
0xfFe09B19cF2AeB10d3975570d21b5A86e6e0a1e3

LaburWatch exists with the community and for the community. Help us reach out to more audiences and produce more content by donating to our crypto address below.

Ethereum/BSC/Polygon Network:
0xfFe09B19cF2AeB10d3975570d21b5A86e6e0a1e3

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Bacaan Seterusnya